Przepisy Extra

Ogórki z kurkumą

Ogórki z kurkumą

Składniki:

3 kg ogórków
Zalewa:
6 szklanek wody
2 ¼ szklanki cukru
1 ½ szklanki octu 10%
1 ½ łyżki soli (kamiennej, płaskie łyżki)
3 łyżeczki kurkumy
Do każdego słoika:
1 gałązka kopru
1 ząbek czosnku
1 listek laurowy
½ łyżeczki gorczycy
6 ziarenek pieprzu zielonego
4 ziarenka ziela angielskiego

Sposób wykonania:

Ogórki opłukać i pokroić wzdłuż na 4 lub 6 części (a jeśli ogórki są duże, to na więcej części).

Do wyparzonych i suchych słoików włożyć po gałązce kopru, obranego z łusek i przekrojonego na połowę ząbka czosnku, listek laurowy, gorczycę, ziarenka zielonego pieprzu oraz ziarenka ziela angielskiego, a następnie przełożyć pokrojone ogórki.

Do garnka wlać wodę. Dodać cukier, ocet, sól kamienną i kurkumę. Całość razem wymieszać i zagotować. Następnie gorącą zalewą zalać ogórki, słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Na koniec wynieść do zimnej i ciemnej piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 6 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Korniszony
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.