Przepisy Extra

Przepis na szarlotkę mojej babci

Składniki:

Ciasto:
10 dag margaryny
5 dag masła
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki śmietany 18%
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
4 łyżki cukru
1 1/2 łyżeczki cynamonu
Piana:
4 białka
sól
1 kisiel wiśniowy
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Margarynę utrzeć z masłem. Dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy i utrzeć razem na gładką, puszystą masę. Dalej ucierając dodawać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Na koniec ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać jeszcze niewielką ilością mąki pszennej i zagnieść. Podzielić na połowę i zrobić z ciasta dwie kule.

Jabłka obrać, oczyścić, opłukać i pokroić na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać cukier i cynamon. Wymieszać i obgotować lekko na małym ogniu. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić (masę jabłkową można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce).

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać kisiel wiśniowy w proszku i wymieszać.

Jedną kulę ciasta rozwałkować i przenieść na wałku do prostokątnej formy (25 na 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć masę jabłkową, na niej pianę, a następnie przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta (przenieść go na wałku i delikatnie rozłożyć na pianie).

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Gorące upieczone ciasto posypać cukrem pudrem i zostawić do ostudzenia.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
9 opinii | Wyraź opinię
4.274641148 stars based on 209 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Przepyszne to ciasto :) proste i tanie do tego! Zawsze robie według przepisu, a raz dodałam do jednej części kruchego ciasta trochę kakao, też fajnie wyglądało - tak więcej kolorów miało :D
Alexandra29 [2020-01-23 11:03:28]
Pyszota
Ola [2017-09-05 15:54:30]
Tak, trochę więcej niż 1/2 kg ma tej mąki być. Powodzenia :)
Ewelinka [2017-01-03 22:01:06]
4 szklanki mąki ?????
sontowicz [2016-12-10 17:11:44]
Postanowiłem ułatwić życie facetom, którzy być może też mają ochotę upiec szarlotkę, więc udostępniam praktyczny przepis, jaki znalazłem gdzieś w Internecie. Wymaga odrobiny skupienia, ale ...ważne końcowy efekt! : Szarlotka w wersji dla facetów 1. Z lodówki weź 10 jajek - połóż na stole ocalałe 7, wytrzyj podłogę, następnym razem uważaj! 2. Weź sporą miskę i wbij jajka rozbijając je o brzeg naczynia. 3. Wytrzyj podłogę, następnym razem bardziej uważaj! W naczyniu mamy 5 żółtek. 4. Weź mikser, włóż do niego skrzydełka i zacznij ubijać jajka. 5. Odszukaj skrzydełka i włóż ponownie do miksera, tym razem wciskając je do oporu. Zacznij ubijać. 6. Umyj twarz, ręce i plecy. W naczyniu pozostały 2 żółtka - nie panikuj, dokładnie tyle potrzeba na szarlotkę. 7. Oklej ściany i sufit kuchni gazetami, meble pokryj folią, będziesz dodawał mąkę. 8. Nasyp 20 dkg mąki do szklanki, pozostałe 80 dkg zbierz z powrotem do torebki. 9. Sprawdź czy ściany i sufit są oklejone szczelnie, przystąp do miksowania. 10. Weź szybciutko prysznic! 11. Weź 4 jabłka i ostry nóż. 12. Idź do apteki po jodynę, plaster i bandaże. Po powrocie zacznij obierać jabłka. Przemyj jodyną kciuk! 13. Potnij jabłka w kostkę pamiętając, że potrzebujesz 2 jabłka, więc nie wolno zjeść więcej niż połowę! Przemyj jodyną palec wskazujący i środkowy. 14. Jedyne pozostałe jabłko pocięte w kostkę wrzuć do naczynia z ciastem, pozbieraj z podłogi pozostałe kawałki i przemyj wodą. 15. Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu mikserem, umyj lodówkę bo jak zaschnie to nie domyjesz! 16. Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika. 17. Po godzinie, jeśli nie widać żadnych zmian w środku to włącz piekarnik. 18. Po przebudzeniu nie dzwoń po straż pożarną! Po prostu otwórz okno i piekarnik. 19. Po tych traumatycznych przeżyciach najlepiej smakuje schłodzona żubrówka z sokiem jabłkowym ;-)
tester [2016-10-10 13:24:54]
wystarczy zanieśc lekko to ciasto a bedzie kruche i po upieczeniu rozpływajace sie w ustach , miksowanie tłuszczu powoduje ze ciasto jest twarde
ssa [2016-10-08 19:03:25]
Przepraszam ,ale zapomniano dodać ,cukru do piany .Niestety ,wyszlo niesmaczne.
kasia [2016-10-07 17:03:42]
Bardzo Panią przepraszam, zapomniałam w składnikach o śmietanie do ciasta, może dlatego wyszło suche. Tutaj ważne jest aby tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami mikserem na najwyższych obrotach (ubić) na puszystą masę, wtedy ona chłonie tę mąkę. Masło i margaryna muszą być miękkie, raz jak piekłam to ciasto to zapomniałam sobie wcześniej wyciągnąć masło i margarynę z lodówki, nie były one takie miękkie i nie dały się potem tak ładnie utrzeć - ciągle były takie jakby tu powiedzieć "suche, sztywne" i wtedy ciasto nie dało się połączyć... potem już wiedziałam i wieczorem wyciągnęłam z lodówki tłuszcz i na drugi dzień go użyłam do ciasta. To ciasto powinno wyjść takie miękkie, elastyczne, na sam koniec trzeba go też na stolnicy wyrobić rękami, wtedy ono robi się takie fajne ;) Serdecznie Panią pozdrawiam :)
Ewelinka [2012-10-26 10:17:30]
ciasto w takiej proporcji składników nie bardzo się wiąże.Powstała kruszonka.Ale wysypałam nia spód ciasta,dalej wg przepisu i w sumie ciasto wyszło bardzo dobre.Może i dobrze,że tak mało tłuszczu.
tessa [2012-10-25 17:06:24]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.