Co można zrobić z soczystych jabłuszek? Właśnie to, smaczne i apetyczne ciasto. Robimy kruche ciasto, dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy jedną część, wykładamy w środek aromatyczną masę jabłkową, a na górę rozwałkowujemy drugą część kruchego ciasta. Całość pieczemy, a po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Ciasto dobre na każdą okazję. Smacznego!
Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodać margarynę, żółtka, śmietanę i połowę soku z pomarańczy (wcześniej pomarańczę należy umyć, sparzyć, osuszyć, a następnie otrzeć ze skórki). Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka i dusić na małym ogniu. W połowie duszenia dodać cukier, cynamon, skórkę z pomarańczy i pozostały sok z pomarańczy. Od czasu do czasu masę mieszać, aby się nie przypaliła. Lekko ostudzić, dodać bułkę tartą i wymieszać.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przenieść na wałku na formę i posypać 1 łyżką bułki tartej. Następnie rozłożyć masę jabłkową, rozwałkować i przenieść na wałku drugą część kruchego ciasta. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Ostudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Smacznego.