Przepisy Extra

Pulpeciki mięsne w sosie dyniowym

Składniki:

Pulpeciki:
50 dag mielonego mięsa (np. z szynki wieprzowej)
5 dag cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
słodka papryka w proszku
pieprz cayenne
kminek (mielony)
majeranek
sól
pieprz
2 liście laurowe
Sos dyniowy:
15 dag cebuli
2 łyżki oleju
50 dag dyni (waga po obraniu)
1 łyżka śmietanki 30%
kurkuma
imbir
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Do miski przełożyć mielone mięso, cebulę i czosnek. Dodać jajko, szczyptę słodkiej papryki w proszku, pieprzu cayenne, kminku i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Do garnka wlać 500 ml wody, dodać liście laurowe i zagotować. Następnie przełożyć mięsne kulki, zagotować i pogotować na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie pulpeciki wyciągnąć łyżką cedzakową. Z podanych składników wyjdzie około 25 pulpecików.

Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i zeszklić. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać i razem podsmażyć. Następnie całość przełożyć do wywaru, w którym gotowało się mięso i ugotować do miękkości. Na koniec zdjąć z ognia, wyjąć liście laurowe i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietankę, szczyptę kurkumy i imbiru. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu przełożyć pulpeciki mięsne i razem wymieszać.

Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Bogracz
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.