Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zmiażdżyć. Do miski przełożyć mielone mięso, cebulę i czosnek. Dodać jajko, szczyptę słodkiej papryki w proszku, pieprzu cayenne, kminku i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Do garnka wlać 500 ml wody, dodać liście laurowe i zagotować. Następnie przełożyć mięsne kulki, zagotować i pogotować na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie pulpeciki wyciągnąć łyżką cedzakową. Z podanych składników wyjdzie około 25 pulpecików.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i zeszklić. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać i razem podsmażyć. Następnie całość przełożyć do wywaru, w którym gotowało się mięso i ugotować do miękkości. Na koniec zdjąć z ognia, wyjąć liście laurowe i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietankę, szczyptę kurkumy i imbiru. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu przełożyć pulpeciki mięsne i razem wymieszać.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą i dowolną surówką.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.