Przepisy Extra

Cynamonowe ciasto z jabłkami i słonecznikiem

Składniki:

Cynamonowe ciasto:
5 jajek
¾ szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
Dodatki do ciasta:
40 dag jabłek (waga po obraniu)
10 dag słonecznika (łuskanego)
1 ½ łyżeczki cynamonu
Do dekoracji:
5 łyżek płatków migdałów

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Potem wlać olej, delikatnie miksując. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i razem delikatnie zmiksować.

Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Słonecznik zrumienić w rondelku bez dodatku tłuszczu i ostudzić. Do jabłek dodać słonecznik, cynamon i razem wymieszać. Następnie przełożyć do ciasta i razem wymieszać łyżką.

Dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Wierzch surowego ciasta posypać płatkami migdałów. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 170-180 °C.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.39 stars based on 40 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.