Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Potem wlać olej, delikatnie miksując. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i razem delikatnie zmiksować.
Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Słonecznik zrumienić w rondelku bez dodatku tłuszczu i ostudzić. Do jabłek dodać słonecznik, cynamon i razem wymieszać. Następnie przełożyć do ciasta i razem wymieszać łyżką.
Dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Wierzch surowego ciasta posypać płatkami migdałów. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 170-180 °C.
Smacznego.