Imbir i ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę (imbir w małą kosteczkę). Bulion zagotować, dodać do niego liście laurowe, goździki, imbir i ziemniaki. Razem wymieszać, ponownie zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Klarowane masło przełożyć do rondelka i roztopić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na złoty kolor na małym ogniu. Czosnek obrać i pokroić w kosteczkę lub zmiażdżyć. Dodać do cebuli i razem chwilkę smażyć. Następnie całość przełożyć do garnka z zupą, wymieszać i gotować jeszcze razem przez około 10 minut.
Do miseczki przełożyć śmietanę, dodać mąkę pszenną, żółtko i 3 łyżki zimnej wody. Razem dokładnie rozmieszać, dodać 3 łyżki gorącej zupy z garnka, jeszcze raz razem wymieszać i wlać do gotującej się zupy. Ponownie wymieszać, zagotować zupę i zdjąć z ognia.
Następnie do zupy dodać szczyptę majeranku, tymianku, granulowanego czosnku, kilka kropli sosu sojowego i sok z cytryny. Przyprawić do smaku pieprzem czosnkowym, solą morską i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Chleb razowy pokroić w kostkę i zrumienić na patelni teflonowej bez tłuszczu. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Gorącą zupę nalać do bulionówek, na wierzch położyć razowe grzanki i posypać żółtym serem. Całość posypać jeszcze czosnkiem niedźwiedzim.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.