Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Masło klarowane roztopić, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Marchew i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Imbir obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do cebuli dodać marchew, seler, imbir, liście laurowe i wlać 500 ml wody. Wszystko razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Dynię obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Do nowego garnka wlać kolejne 500 ml wody i zagotować. Do wrzącej wody wrzucić pokrojoną w kostkę dynię. Gotować przez około 10 minut (bez pokrywki) na małym ogniu do miękkości.
Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka z ugotowanymi jarzynami, a wyciągnąć z niego liście laurowe. Całość zmiksować blenderem. Do zmiksowanej zupy przelać dynię wraz z wodą, w której się gotowała. Następnie dodać szczyptę curry, tymianku i kilka kropli sosu sojowego. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Zupę przelać do bulionówek i udekorować natką zielonej pietruszki. Podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.