Do dużego garnka wlać wodę, dodać liście laurowe i wędzony boczek. Zagotować i gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler i imbir obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Por opłukać i pokroić w plasterki. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka, wymieszać i gotować do miękkości (przez około 20 minut). Następnie wyjąć boczek i liście laurowe. Serki topione pokroić w kostkę, dodać do zupy i wymieszać, aby ser się roztopił.
Garnek z zupą zdjąć z ognia. Czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Następnie całość zmiksować blenderem. Dodać szczyptę majeranku, ostrej papryki w proszku i kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Boczek wędzony pokroić w kostkę i przełożyć do zupy. Razem wymieszać i podawać zupę na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 10 porcji.
Smacznego.