Trochę inny przepis na zupę z dyni. Duuuużo dyni, do tego cebula, czosnek, korzeń imbiru, serek topiony z szynką i przyprawy. Można ją zmiksować i podawać z groszkiem ptysiowym, ale nie jest to konieczne. Zupka jest pyszna i świetnie rozgrzewa w chłodne, mroźne i zimowe dni. To tego szybko można ją przygotować. Jeśli lubimy kiełbaskę, to można ją podsmażyć i dodać do zupki dla wzbogacenia smaku. Smacznego!
Olej wlać do garnka i rozgrzać. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej i zeszklić. Dynię obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli, razem wymieszać i smażyć do miękkości dyni.
Czosnek i imbir obrać, opłukać i pokroić w małą kosteczkę. Przełożyć do dyni, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Następnie wlać 1 litr wody, zagotować i pogotować przez około 2 minutki. Na koniec do zupy dodać pokrojony w plasterki serek topiony i całość dokładnie wymieszać, aby ser się roztopił. Zupę zagotować i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku oraz kilka kropli przyprawy w płynie Maggi. Przyprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Podawać na gorąco. Zupka dyniowa wspaniale rozgrzewa w chłodne i mroźne dni.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.