Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do gorącego bulionu dodać liście laurowe, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Razem wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut.
Masło klarowane roztopić. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić na klarowanym maśle. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do cebuli i razem chwilkę smażyć. Czosnek obrać, pokroić w kostkę, dodać do ogórków kiszonych i razem jeszcze chwilkę smażyć. Przełożyć do zupy, wymieszać i gotować jeszcze razem 10 minut.
Serki topione z szynką pokroić w dużą kostkę, dodać do zupy i razem dokładnie wymieszać. Następnie wlać wodę z kiszonych ogórków, wymieszać i zagotować. Koperek umyć, osuszyć, pokroić i dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
Podane składniki wystarcza na około 6 porcji.
Smacznego.