Ten syrop to owocowe i słodkie połączenie owoców czarnego bzu, aronii, goździków, cytryny i cukru...
Jest on idealnym lekarstwem na przeziębienie, wspaniale wzmacnia odporność całej rodziny i przynosi ulgę w grypie...
Dlatego jesienią warto zrobić kilka słoiczków tego specyfiku, zwłaszcza, że ten domowy sposób jest bardzo łatwy, szybki i tani!
Zdrówka życzę!
Owoce czarnego bzu obrać z baldachimów (w jednorazowych rękawiczkach, gdyż owoce strasznie brudzą ręce). Opłukać, osuszyć i przełożyć do garnka. Dodać owoce aronii (u mnie mrożone), cukier i goździki.
Całość razem wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Później zdjąć z ognia i zostawić tak na noc. Na drugi dzień przecedzić przez sitko i przecisnąć owoce przez gazę (w jednorazowych rękawiczkach). Dodać sok z cytryny i wymieszać.
Gotowy syrop przelać do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 7 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na 4 słoiczki po 250 ml i jeden słoiczek 150 ml pysznego syropu.
Na zdrowie!