Jak wzmocnić odporność organizmu na choroby np. przeziębienia, zwłaszcza w okresach przejściowych? Można oczywiście nabyć w aptece różne specyfiki, które zwiększą tę odporność... ale można zaradzić sobie też samemu...
My proponujemy własnoręczne przygotowanie syropu o właściwościach prozdrowotnych.
Do wykonania takiego środka wzmacniającego potrzebne będą kwiaty czarnego bzu oraz owoce cytrusowe: pomarańcza i cytryna. Wbrew ogólnemu przekonaniu wykonanie takiego syropu nie jest trudne, ani czasochłonne. Z czynnościami przygotowującymi składniki poradzi sobie każdy, wystarczą tylko dobre chęci.
Czarny bez to roślina, która bardzo pozytywnie i to w szerokim zakresie działa na organizm człowieka. Między innymi wzmacnia organizm. Jednak w przypadku wystąpienia choroby, np. przeziębienia nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastosować syrop, który pomoże w pokonaniu choroby. Typowe objawy przeziębienia, a więc kaszel, katar, podwyższona temperatura ciała i ból gardła nie oprą się działaniu środka z kwiatów czarnego bzu, który działa napotnie, antywirusowo, wykrztuśnie i zwalcza katar, a ponadto wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych. Czytaj więcej
Działanie kwiatów czarnego bzu wzmacniają witaminy i minerały zawarte w cytrusach: pomarańczy i cytrynie, a ponadto powodują, że syrop uzyskuje wyrazisty smak i zapach.
Warto przygotować przed kolejnym sezonem na przeziębienia ten skuteczny środek, który można stosować profilaktycznie i w trakcie choroby.
Czarny bez kwitnie na początku czerwca, dlatego warto nie przegapić tego terminu... a same kwiaty zbierać w słoneczny dzień i najlepiej z miejsc oddalonych od ruchliwych dróg.
Polecamy i życzymy zdrówka!
Pomarańczę i cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Następnie owoce przekroić i wycisnąć z nich sok. Kwiaty czarnego bzu zerwać z krzewów w słoneczny dzień, następnie rozłożyć je na białej kartce, aby wyszły wszystkie żyjątka. Na koniec białe kwiatki bzu obrać z zielonych łodyg.
Do garnka wlać wodę, dodać cukier, skórki i sok z cytrusów. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Do gotującego się syropu dodać białe kwiatki bzu, ponownie razem wymieszać i pogotować razem na małym ogniu przez około 15 minut. Całość przykryć i odstawić na 2 dni.
Następnie wymieszać, przecedzić i odcisnąć kwiaty. Syrop przelać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Składniki wystarczą na 2 słoiki po 500 ml.
Gotowy syrop można dodawać zimą do herbatki. Polecane jest szczególnie w czasie przeziębień.
Na zdrowie i smacznego!