Owoce czarnego bzu obrać (w jednorazowych rękawiczkach), opłukać, osuszyć i zamrozić na 2-3 dni.
Imbir obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Cytrynę umyć, sparzyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, wymieszać i zagotować. Do słodkiego syropu wrzucić zamrożone owoce czarnego bzu, imbir i cytrynę. Wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.
Następnie ostudzić i włożyć do lodówki na 2 dni. Raz dziennie całość wymieszać. Po 2 dniach przecedzić przez sitko i przecisnąć owoce przez gazę.
Gotowy syrop przelać do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Ostudzić i wynieść do chłodnej piwnicy.
Podane składniki wystarczą na 5 słoiczków po 200 ml syropu.
Na zdrowie i smacznego!
Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.
Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.