Filet z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Obsypać przyprawą gyros, wymieszać i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, przełożyć czerwoną paprykę, pieczarki i cebulę. Razem wymieszać i usmażyć. Przełożyć do dużego garnka. Do tej samej patelni dolać jeszcze 1 łyżkę oleju, przełożyć kawałki kurczaka i usmażyć. Następnie przełożyć do garnka z warzywami wlać około 1 szklankę wody. Całość wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Kukurydzę odsączyć z zalewy i razem z koncentratem pomidorowym dodać do garnka. Całość wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, Vegetą, ostrą i słodką papryką w proszku, granulowanym czosnkiem i majerankiem.
Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Przełożyć do garnka, dodać masło i chwilkę podsmażyć. Następnie przełożyć do warzyw z kurczakiem. Całość dokładnie wymieszać i podawać na gorąco.
Podane składniki wystarczą na około 10-12 porcji, więc spokojnie można zrobić tę potrawkę z połowy składników. Można także dodać mniej ryżu.
Smacznego.