To prosta i bardzo smaczna sałatka na każdą okazję: urodziny, przyjęcia, Święta, Sylwester :) Dodatkowo pięknie się prezentuje na stole, te kolorowe warstwy wręcz zachęcają do jej spróbowania :)
Jest po prostu zjawiskowo piękna! Kto raz spróbuje, często wraca do tego sprawdzonego przepisu.
Mamy tutaj idealną kompozycję warzyw - jest kolor, smak i chrupkość - czyli wszystko to co potrzeba, żeby jedzonko nam i gościom smakowało :)
Smacznego!
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, obsypać szczyptą soli, kolorowego pieprzu, przyprawy do kurczaka, słodkiej i wędzonej papryki w proszku. Dodać olej, razem wymieszać i włożyć do lodówki na 4 godziny lub na całą noc. Następnie usmażyć i ostudzić.
Kapustę pekińską opłukać, osuszyć i poszatkować. Żółtą i zieloną paprykę oczyścić z nasion, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Czerwoną cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka.
Na dno dużej przezroczystej miski wyłożyć ¾ pokrojonej kapusty pekińskiej, potem rozłożyć warstwę żółtej papryki, później kurczaka, czerwoną cebulkę, majonez, ketchup, szczyptę soli i kolorowego pieprzu, ogórki konserwowe, zieloną paprykę i pozostałą kapustę pekińską.
Całość posypać jeszcze kolorowym pieprzem i koperkiem (świeżym lub suszonym). Włożyć do lodówki na około 2-3 godziny, a następnie podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.