Przepisy Extra

Śledziowa z jajkiem na bogato

Przedstawiam Wam śledzie w bogatej wersji. Składników jest tutaj dużo, co sprawia, że sałatka bardzo dobrze smakuje. Mojej rodzince bardzo zasmakowała. Muszę dodać też, że ta sałatka jest prosta w wykonaniu.

Jest smaczna i poleca się na każdą okazję. Idealna na Święta - to śledzie na Wielkanoc, to śledzie na Boże Narodzenie!

Kto uwielbia śledzie niech spróbuje, czekam na opinie :)

Składniki:

1 średni słoik śledzi (filety typu matiasy w oleju, ok. 50 dag)
4 jajka
40 dag ogórków konserwowych (ok. 4 sztuki)
40 dag ogórków kiszonych (ok. 4 sztuki)
10 dag cebuli (średnia)
10 dag jabłka (średnie)
ocet jabłkowy (kilka kropli)
4 łyżki jogurtu greckiego
4 łyżki majonezu
zioła prowansalskie
sól
pieprz czarny

Sposób wykonania:

Śledzie wraz cebulą wyciągnąć ze słoika i odsączyć z zalewy (oleju). Następnie pokroić w 1 cm paski, a cebulę w kostkę (w miarę możliwości). Konserwowe i kiszone ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć z soku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, pokroić również w kostkę i skropić octem jabłkowym.

Do miski przełożyć śledzie, jajka, ogórki, cebulę i jabłka. Dodać jogurt grecki, majonez, szczyptę ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku. Razem wymieszać i włożyć do lodówki, żeby sałatka się przegryzła.

Przed podaniem na stół sałatkę dowolnie udekorować zieleninką.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.