Przedstawiam Wam śledzie w bogatej wersji. Składników jest tutaj dużo, co sprawia, że sałatka bardzo dobrze smakuje. Mojej rodzince bardzo zasmakowała. Muszę dodać też, że ta sałatka jest prosta w wykonaniu.
Jest smaczna i poleca się na każdą okazję. Idealna na Święta - to śledzie na Wielkanoc, to śledzie na Boże Narodzenie!
Kto uwielbia śledzie niech spróbuje, czekam na opinie :)
Śledzie wraz cebulą wyciągnąć ze słoika i odsączyć z zalewy (oleju). Następnie pokroić w 1 cm paski, a cebulę w kostkę (w miarę możliwości). Konserwowe i kiszone ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć z soku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, pokroić również w kostkę i skropić octem jabłkowym.
Do miski przełożyć śledzie, jajka, ogórki, cebulę i jabłka. Dodać jogurt grecki, majonez, szczyptę ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku. Razem wymieszać i włożyć do lodówki, żeby sałatka się przegryzła.
Przed podaniem na stół sałatkę dowolnie udekorować zieleninką.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.