Śledziowa w zielonym towarzystwie: pora, awokado i koperku - samo zdrowie!
To zdrowe połączenie składników daje wspaniały efekt smakowy :) Miłośników sałatek śledziowych zapraszam do degustacji... ;)
Ta sałatka fajnie prezentuje się na stole, budzi zainteresowanie wręcz ;)
Parę składników, szybkie i proste wykonanie, aż chce się robić takie sałatki :)
Smacznego!
Matiasy zalać zimną wodą i moczyć przez około 1 godzinę, w tym czasie kilka razy wymieniając wodę, a na koniec opukać, osuszyć i pokroić w trójkąty lub ukośne paski.
Por opłukać, osuszyć i pokroić w półplasterki. Awokado obrać ze skóry, wypestkować, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Do miski przełożyć śledzie, por i awokado. Całość polać olejem lnianym, dodać szczyptę czarnego pieprzu i koperek. Razem wymieszać i włożyć do lodówki na 3-4 godziny, a przed podaniem na stół ponownie wymieszać, przełożyć do czystej salaterki i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.