Sezon na odchudzanie??
Proponujemy przepis na sałatkę, która spełnia wszelkie warunki dania dietetycznego i może być konsumowana w tym czasie. W trakcie diety odchudzającej organizmowi i tak musimy dostarczyć niezbędnych składników pokarmowych.
Podany tutaj przepis kulinarny doskonale pasuje do tej myśli i można go określić krótko „zdrowa i smaczna potrawa mięsna”. Sałatka w założeniu powinna mieć charakter prozdrowotny.
Mięso z indyka, pomimo dawnych, niezbyt pochlebnych opinii na temat jego smaku jest bardzo zdrowym i chudym, często polecanym przez dietetyków składnikiem diety, zwłaszcza dla osób odchudzających się, tym bardziej, że indyka można przyrządzać poprzez pieczenie i smażenie, a także duszenie i każdy może wybrać coś dla siebie. Doskonale smakuje również z grilla. Czytaj więcej
Udziec z indyka oczyścić z kości, skóry i błon. Pokroić w kostkę i zrumienić na patelni teflonowej bez tłuszczu. Następnie podlać małą ilością wody i dusić do miękkości. Ostudzić.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w dużą kostkę.
Do miski przełożyć indyka i jajka. Dodać szczyptę majeranku i suszonego koperku. Przyprawić do smaku kolorowym pieprzem i wszystko razem dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na około 30 minut.
Przepis można stosować również w diecie wysokobiałkowej (protal), w I fazie. Można użyć też filetu z indyka.
Smacznego.