Przepisy Extra

Sałatka obiadowa z ogórków i kolorowej papryki

Składniki:

4 kg ogórków
½ kg kolorowej papryki (np. czerwonej i żółtej)
½ kg cebuli
2 łyżki soli
½ szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka octu 10%
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
kilka ząbków czosnku
pieprz

Sposób wykonania:

Ogórki obrać ze skórki, umyć i pokroić w plasterki. Kolorową paprykę i cebulę oczyścić, a następnie pokroić w kostkę. Wszystko razem przełożyć do miski, posolić, wymieszać i zostawić na około 3 godziny. Powstałą wodę odlać i dodać cukier, olej, ocet i wymieszać. Koperek i natkę pietruszki drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć. Do sałatki dodać jeszcze koperek, natkę pietruszki, czosnek i pieprz.

Sałatkę dokładnie wymieszać i z zalewą przełożyć do czystych i suchych słoików. Dno dużego garnka wyłożyć papierem, włożyć słoiki i zalać zimną wodą do ¾ wysokości słoików. Powoli podgrzewać, aż pojawią się bąbelki powietrza, a zakrętki słoików będą ciepłe.

Smacznego.

Dodane przez Aneta Ś. w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję :)
Dorota [2012-06-28 12:56:15]
Zrobiłam ta sałatkę ale mam problem mianowicie moja sałatka wyglada bardzo nieapetycznie ogorki sciemnialy sa szare i jest bardzo octowo-olejowa :) nie wiem czy zle płyty wymieszałam ale bardzo czuc smak oleju i octu :(
kasmi [2012-04-02 22:17:44]
1 pełna szklanka ma 250 ml, pozdrawiam :)
Dorota [2012-02-21 21:11:56]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.