Ogórki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Wszystko razem przełożyć do dużej miski. Dodać sól, razem wymieszać i odstawić na 60 minut. Następnie odcisnąć z soku i przełożyć do dużego czystego garnka.
Do małego garnka wsypać cukier. Dodać olej, ocet i słodką paprykę w proszku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i zagotować. Gorącą zalewę wlać do garnka z ogórkami i razem dokładnie wymieszać. Dodać obrany, zmiażdżony czosnek i ponownie razem wymieszać. Gotową sałatkę przełożyć do czystych i suchych słoików. Do każdego słoika włożyć po jednym listku laurowym (ostrożnie, żeby się nie połamał).
Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.
Smacznego.