Przepisy Extra

Sałatka ogórkowa z papryką na słodko-kwaśno

Składniki:

4 kg ogórków
1 kg cebuli
60 dag czerwonej papryki
4 pełne łyżki soli
5 ząbków czosnku
5 liści laurowych
Zalewa:
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu 10%
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Sposób wykonania:

Ogórki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Wszystko razem przełożyć do dużej miski. Dodać sól, razem wymieszać i odstawić na 60 minut. Następnie odcisnąć z soku i przełożyć do dużego czystego garnka.

Do małego garnka wsypać cukier. Dodać olej, ocet i słodką paprykę w proszku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i zagotować. Gorącą zalewę wlać do garnka z ogórkami i razem dokładnie wymieszać. Dodać obrany, zmiażdżony czosnek i ponownie razem wymieszać. Gotową sałatkę przełożyć do czystych i suchych słoików. Do każdego słoika włożyć po jednym listku laurowym (ostrożnie, żeby się nie połamał).

Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić. Wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy.

Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
:) To cieszę się, że ta sałatka się udała i że Wam smakowała. Myślę, że można tak spróbować "podmienić w tamtej sałatce zalewę" tylko trzeba dodać do niej sól. Powodzenia :)
Dorota [2014-09-16 22:05:29]
Tak, pasteryzujemy. Powodzenia :)
Dorota [2014-08-22 23:17:11]
Czytasz przepis i widzisz, że napisałam żeby dodać wodę? Może trochę grzeczniej, nie tak nerwowo... Nie napisałam ile wody, bo jej się tutaj nie używa - proste.
Dorota [2014-07-26 02:48:13]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.