Przepisy Extra

Sałatka ogórkowa z marchewką

Sałatka ogórkowa z marchewką

Składniki:

2 ½ kg ogórków
40 dag marchwi (waga po obraniu)
30 dag czerwonej papryki (waga po obraniu)
30 dag cebuli
2 łyżki soli (pełne)
½ szklanki cukru
½ szklanki octu 10%
3 łyżki oleju
1 ½ łyżeczki gorczycy
1 ½ łyżeczki zielonego pieprzu (w ziarenkach)
1 ½ łyżeczki koperku (suszonego)
Do każdego słoika:
1 listek laurowy

Sposób wykonania:

Ogórki opłukać, odciąć końcówki i pokroić w skórce w plasterki. Przełożyć do miski, dodać sól, wymieszać i zostawić na 3 godziny (w tym czasie kilka razy należy je wymieszać).

Następnie odcisnąć z soku i przełożyć do czystej miski. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka.

Do ogórków przełożyć marchewkę, czerwoną paprykę i cebulę. Dodać cukier, ocet, olej, gorczycę, pieprz zielony w ziarenkach, suszony koperek i całość razem wymieszać.

Następnie gotową sałatkę przełożyć do wyparzonych i suchych słoików (do połowy słoika). Do każdego słoika włożyć listek laurowy i dopełnić słoiki sałatką. Na koniec szczelnie je zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut. Ostudzić i wynieść do ciemniej, zimnej piwnicy.

Z podanych składników wyjdą 3 słoiki po 900 ml.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.