Ogórki opłukać, odciąć końcówki i pokroić w skórce w plasterki. Przełożyć do miski, dodać sól, wymieszać i zostawić na 3 godziny (w tym czasie kilka razy należy je wymieszać).
Następnie odcisnąć z soku i przełożyć do czystej miski. Marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w paski. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka.
Do ogórków przełożyć marchewkę, czerwoną paprykę i cebulę. Dodać cukier, ocet, olej, gorczycę, pieprz zielony w ziarenkach, suszony koperek i całość razem wymieszać.
Następnie gotową sałatkę przełożyć do wyparzonych i suchych słoików (do połowy słoika). Do każdego słoika włożyć listek laurowy i dopełnić słoiki sałatką. Na koniec szczelnie je zakręcić i pasteryzować przez około 15 minut. Ostudzić i wynieść do ciemniej, zimnej piwnicy.
Z podanych składników wyjdą 3 słoiki po 900 ml.
Smacznego.