Sprawdzony przepis na świetną sałatkę ze śledzi. Mniam!
Tutaj matiasy są w towarzystwie smakowitych jajek, soczystych pomidorów, słodkiego jabłuszka, lekkostrawnego pora i bardzo zdrowego czosnku :) Połączenie składników można powiedzieć - odważne! ;)
Sałatka jest łatwa, szybka do wykonania i bardzo smaczna. Można ją podać na stół już po wymieszaniu, ale można też włożyć ją np. na 1 godzinkę do lodówki, aby składniki się przegryzły, wtedy też przybędzie jej trochę sosu, ale... zyska na smaku :) Czytaj więcej
Śledzie typu matias zalać zimną wodą i zostawić w niej na około 20 minut, a następnie opłukać, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek, opłukać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Por opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek i pokroić w kosteczkę.
Do miski przełożyć śledzie, jajka, pomidory, jabłko, por i czosnek. Dodać majonez, szczyptę ostrej papryki w proszku, kurkumy i bazylii. Przyprawić do smaku pieprzem ziołowym, razem wymieszać i podać na stół.
Smacznego.