Przepisy Extra

Matiasy z suszonymi pomidorami w oleju

Nowy przepis dla miłośników śledzi :) To matiasy w towarzystwie suszonych pomidorów w oleju, zeszklonej cebulki, czosnku i... aromatycznych przypraw.

Pracy przy nich jest mało, a rybka potem potrzebuje czasu na przegryzienie się z pozostałymi składnikami, więc dajemy ją na 3,4 dni do lodówki lub dłużej ;)

Fajnie smakuje i ciekawie prezentuje się na stole :) Myślę, że można ją też od razu ułożyć warstwami w przezroczystej misce, a w lodówce nakryć folią spożywczą, aby ten specyficzny zapach ryby nam się nie rozchodził ;) Czytaj więcej

Śledzie z pomidorami są idealne na każde przyjęcie oraz na świąteczny stół!

Fajnie się je przygotowuje, także zachęcam... i życzę smacznego :)

Składniki:

65 dag matiasów
25 dag cebuli
1 ½ łyżki oleju
28 dag suszonych pomidorów w oleju (1 średni słoik)
1 ząbek czosnku
2 łyżki octu jabłkowego
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
6 ziarenek kolorowego pieprzu
bazylia
lubczyk (suszony)
natka zielonej pietruszki (suszona)

Sposób wykonania:

Śledzie zalać zimną wodą i zostawić na około 60 minut (z tym, że po 30 minutach wymienić wodę). Na koniec śledzie opłukać, osuszyć i pokroić w około 2-3 cm paski.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Przełożyć do rondelka z rozgrzanym olejem i zeszklić. Suszone pomidory wyciągnąć z oleju, pokroić w paski i dodać do cebuli. Wymieszać i smażyć razem na małym ogniu przez około 3 minutki.

Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kosteczkę. Dodać do cebuli z pomidorami, wymieszać, smażyć jeszcze 1 minutkę i ostudzić. Na koniec do masy z suszonymi pomidorami dodać olej, w którym były pomidory, ocet jabłkowy, listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka kolorowego pieprzu, szczyptę bazylii, rozgniecionego w palach lubczyku, natki zielonej pietruszki i całość razem wymieszać.

Duży słoik (najlepiej większy niż typowy litrowy lub 2 mniejsze) umyć, wyparzyć i wysuszyć, a następnie układać w nim na przemian śledzie i masę z suszonymi pomidorami. Słoik zakręcić i włożyć do lodówki na około 3-4 dni.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.