Odmiany ogórków uprawianych w szklarniach można bardzo łatwo odróżnić od ogórków gruntowych. Są one zwykle długie i mają gładką powierzchnię, bez tzw. brodawek. Trudno natomiast określić, czy ogórki gruntowe różnią się jakoś zdecydowanie od ogórków szklarniowych pod względem smaku. Wg mnie, raczej nie.
Wszelkiego rodzaju sałatki ogórkowe to bardzo popularny w naszym kraju sposób na przedłużenie „sezonu ogórkowego”. Czytaj więcej
Ten sprawdzony przepis na sałatkę z ogórków szklarniowych jest banalnie prosty. Składniki należy oczyścić i odpowiednio rozdrobnić, dodać przyprawy, umieścić w słoikach i pasteryzować. Gotowe!
Takie ogórki to doskonała przystawka do dań obiadowych. Zachęcam do jego przygotowania!
Ogórki szklarniowe dokładnie umyć i pokroić w plasterki (w skórce). Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i zmiażdżyć.
Do miski przełożyć ogórki szklarniowe, cebulę i czosnek. Dodać cukier, ocet i sól. Wszystko razem wymieszać i zostawić na 3 godziny. Następnie ponownie wymieszać i nakładać do słoików. Ucisnąć i szczelnie zakręcić. Pasteryzować 7 minut. Ostudzić i wynieść do ciemnej i chłodnej piwnicy.
Składniki wystarczą na około 2 słoiki po 700 ml.
Smacznego.