Przepisy Extra

Sałatka ziemniaczana z boczkiem na ciepło

Składniki:

1 kg ziemniaków
25 dag wędzonego boczku
20 dag cebuli
20 dag kiszonych ogórków
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
ostra papryka w proszku
majeranek
pieprz

Sposób wykonania:

Ziemniaki umyć, wrzucić do gotującej się wody i ugotować w skórce. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wędzony boczek opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i razem z kiszonymi ogórkami pokroić w kotkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.

Na patelnię teflonową przełożyć boczek i zrumienić (jeśli boczek będzie chudy, to można dodać 1-2 łyżki oleju). Dodać cebulę, wymieszać i smażyć, aż cebulka ładnie się zarumieni. Następnie dodać ogórki kiszone i czosnek. Razem wymieszać i chwilę jeszcze podsmażyć. Na koniec przełożyć ziemniaki, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Dodać koperek, szczyptę ostrej papryki i majeranku. Przyprawić do smaku pierzem i całość delikatnie wymieszać. Podawać na ciepło.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ciekawy przepis na sałatkę na ciepło, bardzo nam zasmakowała, jest aromatyczna i kolejny plus, że nie ma w niej majonezu.
Anka45 [2020-03-09 00:38:56]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.