Ziemniaki umyć, wrzucić do gotującej się wody i ugotować w skórce. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wędzony boczek opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i razem z kiszonymi ogórkami pokroić w kotkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Koperek opłukać, osuszyć i pokroić.
Na patelnię teflonową przełożyć boczek i zrumienić (jeśli boczek będzie chudy, to można dodać 1-2 łyżki oleju). Dodać cebulę, wymieszać i smażyć, aż cebulka ładnie się zarumieni. Następnie dodać ogórki kiszone i czosnek. Razem wymieszać i chwilę jeszcze podsmażyć. Na koniec przełożyć ziemniaki, wymieszać i chwilę razem podsmażyć. Dodać koperek, szczyptę ostrej papryki i majeranku. Przyprawić do smaku pierzem i całość delikatnie wymieszać. Podawać na ciepło.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.