Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
Wędzoną słoninę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i stopić. Por opłukać, pokroić w półplasterki, przełożyć na patelnię i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć na patelnię, oprószyć solą prowansalską i pieprzem. Wymieszać, gdy pieczarki puszczą sok, dusić, aż woda wyparuje, a następnie jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki w proszku, szczyptę tymianku oraz obrany i pokrojony w kostkę czosnek. Razem wymieszać i smażyć jeszcze przez około 1 minutkę.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z makaronem. Dno żaroodpornego naczynia posmarować olejem, a następnie wyłożyć połowę makaronu z serem, podsmażone pieczarki i na górę pozostały makaron z serem. Żaroodporne naczynie przykryć pokrywką, włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.
Na koniec żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem, szczyptą ostrej i słodkiej papryki w proszku oraz natką zielonej pietruszki. Zapiekankę przykryć pokrywką i zostawić na około 2 minutki. Następnie gorącą zapiekankę podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.