Przepisy Extra

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i pieczarkami

Składniki:

Zapiekanka:
25 dag cebuli
2 łyżki oleju
30 dag wędzonego boczku
50 dag pieczarek
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
sos sojowy
gałka muszkatołowa
kurkuma
cząber
majeranek
½ pęczka koperku
½ pęczka natki zielonej pietruszki
2 jajka
25 dag makaronu (mogą być nitki)
Dodatkowo:
2 łyżki oleju
5 dag żółtego sera
słodka papryka w proszku

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i lekko zeszklić na oleju. Wędzony boczek pokroić w kostkę, dodać do cebuli i chwilkę razem podsmażyć. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do boczku z cebulą. Dodać szczyptę soli, pieprzu, razem wymieszać i smażyć, aż woda wyparuje, a całość się lekko zarumieni. Czosnek obrać z łusek, opłukać, zmiażdżyć i dodać pod koniec smażenia do pieczarek. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Odcedzić, przelać kilak razy zimną wodą i ostudzić. Koperek i natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić.

Do dużej miski przełożyć podsmażony boczek z pieczarkami, makaron, koperek, natkę zielonej pietruszki, surowe jajka, kilka kropli sosu sojowego, szczyptę gałki muszkatołowej, kurkumy, cząbru i majeranku. Całość razem wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem (1 łyżką). Przykryć pokrywką i zapiekać przez około 15-20 minut w temperaturze 170 °C.

Żółty ser zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotową zapiekankę posypać żółtym serem i szczyptą słodkiej papryki w proszku. Zapiekankę przykryć pokrywką i zostawić tak na około 2 minutki.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
1 opinia | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Aaaa :) Jak fajnie, że mogłam pomóc i mój przepis się przydał :) Cieszę się ogromnie, że zapiekanka Wam smakowała. Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2014-09-02 21:41:31]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.