Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i lekko zeszklić na oleju. Wędzony boczek pokroić w kostkę, dodać do cebuli i chwilkę razem podsmażyć. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i dodać do boczku z cebulą. Dodać szczyptę soli, pieprzu, razem wymieszać i smażyć, aż woda wyparuje, a całość się lekko zarumieni. Czosnek obrać z łusek, opłukać, zmiażdżyć i dodać pod koniec smażenia do pieczarek. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Odcedzić, przelać kilak razy zimną wodą i ostudzić. Koperek i natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić.
Do dużej miski przełożyć podsmażony boczek z pieczarkami, makaron, koperek, natkę zielonej pietruszki, surowe jajka, kilka kropli sosu sojowego, szczyptę gałki muszkatołowej, kurkumy, cząbru i majeranku. Całość razem wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem (1 łyżką). Przykryć pokrywką i zapiekać przez około 15-20 minut w temperaturze 170 °C.
Żółty ser zatrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotową zapiekankę posypać żółtym serem i szczyptą słodkiej papryki w proszku. Zapiekankę przykryć pokrywką i zostawić tak na około 2 minutki.
Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.
Smacznego.