Przedstawiam Wam fajny i sprawdzony przepis na serniczek z owocami :)
Jest to lekka i zdrowa wersja sernika, jeśli można tak powiedzieć ;) Bo wiadomo, jeśli miałoby być zdrowo to lepiej do kawy nic nie jeść, ale tak się chyba nie da... ;)
Moja wersja sernika jest na pełnoziarnistym spodzie, zrezygnowałam z tłustego sera, a w jego miejsce dałam jogurty. Można też ograniczyć tutaj cukier i zastąpić go np. na brzozowy - wtedy śmiało po serniczek mogą sięgać diabetycy i osoby dbające o linię :) Czytaj więcej
Mój sernik zyskał na kolorze - dzięki niebieskim owocom - mam na myśli tutaj moje ulubione leśne jagódki ;) I na smaku - dzięki pięknie zarumienionym i chrupiącym płatkom migdałów!
Ale oczywiście jak to z przepisami bywa, każdy można zmienić ;) Osobom, które kalorii nie liczą, proponuję polać jeszcze serniczek przesłodką polewą czekoladową - będzie pycha :)
Smacznego!
Do miski przełożyć miękkie masło, dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli i ubijać mikserem na puszystą masę. Następnie dodać śmietanę, mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą i proszek do pieczenia. Całość razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce, a następnie rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w temperaturze 175 °C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści (dosyć długo ubijać). Następnie przełożyć sok z cytryny, jogurty greckie, wsypać wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną i całość delikatnie razem wymieszać. Gotową masę przełożyć na podpieczony spód. Na niej rozłożyć jagody (zamrożone, a w sezonie - świeże), a na nich rozsypać płatki migdałów. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 175 °C.
Smacznego.