To ciekawe połączenie śledzi, rodzynek, cebuli, octu, koncentratu pomidorowego i przypraw...
Sałatka jest łatwa, szybka i prosta do zrobienia. Wystarczy dosłownie kilka chwil, aby przygotować tę wspaniałą w smaku sałatkę ze śledziem w roli głównej :)
Śledzie te smakują najlepiej na drugi dzień, kiedy wszystko ładnie się przegryzie, a same śledzie przejdą smakiem przypraw. Czytaj więcej
Śledzie po kaszubsku to ciekawa propozycja na stół wigilijny i bożonarodzeniowy. Ale i nie tylko, bo są wspaniałą propozycją sałatki śledziowej cieszącej się dużym zainteresowaniem na przyjęciach, rodzinach, prywatkach...
Smacznego :)
Matiasy zalać zimną wodą i moczyć w niej przez około 30 minut, wymieniając wodę kilka razy. Na koniec opłukać w zimnej wodzie, osączyć z wody i pokroić na około 3 cm kawałki.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. W rondelku rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie dodać rodzynki, ocet, wodę, słodką paprykę w proszku, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, liść laurowy, szczyptę kurkumy i ostrej papryki w proszku. Całość razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowym wymieszać, zagotować i ostudzić.
Do zimnej masy cebulowej dodać matiasy, wymieszać i włożyć do lodówki na noc.
Przed podaniem na stół śledzie przełożyć na półmisek i dowolnie udekorować.
Smacznego.