Przepisy Extra

Śledzie po kaszubsku

To ciekawe połączenie śledzi, rodzynek, cebuli, octu, koncentratu pomidorowego i przypraw...

Sałatka jest łatwa, szybka i prosta do zrobienia. Wystarczy dosłownie kilka chwil, aby przygotować tę wspaniałą w smaku sałatkę ze śledziem w roli głównej :)

Śledzie te smakują najlepiej na drugi dzień, kiedy wszystko ładnie się przegryzie, a same śledzie przejdą smakiem przypraw. Czytaj więcej

Śledzie po kaszubsku to ciekawa propozycja na stół wigilijny i bożonarodzeniowy. Ale i nie tylko, bo są wspaniałą propozycją sałatki śledziowej cieszącej się dużym zainteresowaniem na przyjęciach, rodzinach, prywatkach...

Smacznego :)

Śledzie po kaszubsku

Składniki:

50 dag matiasów
40 dag cebuli (waga po obraniu)
2 łyżki oleju (np. kokosowego)
3 dag rodzynek (3 łyżki)
3 łyżki octu 10%
ok. 1 szklanka wody
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
3 ziarenka ziela angielskiego
5 ziarenek czarnego pieprzu
1 liść laurowy
kurkuma
ostra papryka w proszku
2 ½ łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób wykonania:

Matiasy zalać zimną wodą i moczyć w niej przez około 30 minut, wymieniając wodę kilka razy. Na koniec opłukać w zimnej wodzie, osączyć z wody i pokroić na około 3 cm kawałki.

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. W rondelku rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie dodać rodzynki, ocet, wodę, słodką paprykę w proszku, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, liść laurowy, szczyptę kurkumy i ostrej papryki w proszku. Całość razem wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowym wymieszać, zagotować i ostudzić.

Do zimnej masy cebulowej dodać matiasy, wymieszać i włożyć do lodówki na noc.

Przed podaniem na stół śledzie przełożyć na półmisek i dowolnie udekorować.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.