Przepisy Extra

Śledzie po wileńsku

Śledzie po wileńsku

Składniki:

1/2 kg płatów śledziowych (najlepsze duże, solone, z beczki, ale `zwykłe` na tacce też mogą być)
4 średnie cebule
słoik koncentratu pomidorowego
3 centymetry korzenia imbiru
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 ziarna pieprzu
5 goździków
5 listków laurowych
5 ziarenek ziela angielskiego
1/2 startej gałki muszkatołowej
troszkę oleju albo oliwy

Sposób wykonania:

Przyprawy zmieszać - najlepiej zemleć w młynku.

Śledzie, po wypłukaniu ich w wodzie (żeby nie były zbyt słone), należy ułożyć na talerzu, posmarować przyprawami i pozostawić na noc w chłodzie.

Cebule pokroić i zeszklić na oleju, dodać koncentrat - otrzymamy sos.

Jak rybka przejdzie przyprawami, to pokroić płaty na mniejsze kawałki, ułożyć na półmisku i przykryć grubą warstwą sosu albo wymieszać razem z sosem w misce.

Przed podaniem posypać zieloną pietruszką albo szczypiorkiem.

Jeśli chodzi o przyprawy, to należy dość rygorystycznie przestrzegać przepisu, jedynie gałki można dać mniej, albo wcale, gdyż ma ona dość silny aromat, który nie każdemu odpowiada.

Smacznego.

Dodane przez kk w dniu
3 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Gumowiec
Komentarze do przepisu:
Śledzie należy 24 godziny przed obróbką moczyć w wodzie bez dodatków po 4 godzinach zmienić wode i tak pozostawić do obróbki gwarantuje ,że po tym czasie sól z nich wyjdzie.Jeżeli chodzi o wykwintność wyrobu jest to sprawa indywidualn jeżeli jest to koneser dań wie o co chodzi.Z pozdrowieniami dla podającego.
Zbyszek [2005-11-01 19:37:08]
DOBRE ALE TYLKO DLA SMAKOSZY SLEDZI JA TO ROBIŁAM I BYŁY TROSZKĘ SŁONE I TO ZABIJAŁO SMAK SOSU
DOROTKA 7.11.2004 [2004-11-07 10:12:43]
Mało precyzyjne 3 cm imbiru,szczególnie w zestawieniu z informacją o dośc rygorystycznym przestrzeganiu receptury.
anna [2004-02-26 15:14:27]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.