Sezon na śliwki w pełni :) Warto więc skorzystać z tych soczystych owoców i upiec z nimi ciasto... mniam!
Dla urozmaicenia masy śliwkowej dodałam jeszcze rabarbar - to tak, żeby w masie owocowej coś się działo... i było smacznie, bo oto przecież chodzi w ciastach :)
Bazą tego ciasta jest kruche ciasto, ale z przewagą mąki gryczanej, dzięki której ciasto ma ciekawy i nietypowy smak. Później rozkładam bezę z białek, których nie dodałam do ciasta, a wszytko po to, żeby spód nie był za twardy. Potem wykładam ostudzoną masę owocową i ciacho się piecze, potem studzi, a już na sam koniec dekoruję je słodką bitą śmietaną i startą na tarce gorzką czekoladą :) Czytaj więcej
Ten ślwikowiec pięknie się prezentuje. Ma on kilka kolorowych warstw, co czyni go interesującym wypiekiem.
Pieczony w okrągłej formie może być podany jako torcik urodzinowy lub imieninowy - i takim oto prostym sposobem możemy bliskiej nam osobie sprawić słodki upominek :)
Ciasto jest łatwe do wykonania i dosyć tanie. Na jesienny stół idealne! Można sobie nim osłodzić każdy jesienny weekend :)
Życzę udanego wypieku i smacznego :)
Śliwki opłukać, wypestkować i pokroić w kostkę. Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka przełożyć śliwki i rabarbar. Dodać cukier i razem smażyć na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Na koniec mąkę ziemniaczaną rozmieszać w wodzie, wlać do owocowej masy, wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową w proszku, dokładnie wymieszać i ostudzić.
Do miski wsypać mąkę gryczaną, mąkę pszenną, cukier i proszek do pieczenia. Dodać masło, żółtka i śmietanę. Całość razem posiekać nożem, wyrobić i schłodzić. Następnie rozłożyć w średniej wielkości tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 175 °C.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać olej, mąkę ziemniaczaną i razem zmiksować.
Na podpieczony gryczany spód wyłożyć bezę z białek, a następnie owocową masę. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze przez około 30 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i ostudzić. Do miski wlać śmietankę, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Razem ubić na sztywno, dodać żelatynę i razem zmiksować. Gotową masę śmietankową wyłożyć na masie owocowej. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.