Przepisy Extra

Miód z mniszka i lawendy

Mniszek lekarski - mniszek pospolity - chyba każdy wie o jakich kwiatkach jest tutaj mowa ;) Wiosną i latem trudno ich nie zauważyć - ich barwa rzuca nam się od razu w oczy jak tylko popatrzymy na trawnik, ogród, park, łąkę, czy nawet na pobocza jadąc samochodem - ale z takich miejsc lepiej ich nie zbierać.

Warto o nim wspomnieć, gdyż jest to roślina o wszechstronnych właściwościach leczniczych, a także rewelacyjny środek na wiosenne oczyszczenie organizmu z toksyn i ubocznych produktów przemiany materii. Wpływa korzystnie również na tempo metabolizmu, wspomaga funkcje wątroby i działa moczopędnie.

Natomiast lawenda ma drobne kwiatuszki o przyjemnym dla oka fioletowo-niebieskim kolorze. Ładnie wygląda i cudnie pachnie. Ozdabia nasz ogródek bądź ogród, a przy tym jest taka pożyteczna również w kuchni :) Stosuje się ją jako przyprawę do mięs i deserów. A ja wykorzystałam ją do aromatyzacji pysznego i zdrowego miodku z mniszka. Czytaj więcej

Warto wiedzieć, że lawenda ma duże zastosowanie w lecznictwie, m.in. działa rozkurczająco i żółciopędnie, łagodząc dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, eliminuje niestrawność, kolki i wzdęcia. Picie naparów z kwiatów lawendy działa napotnie i rozgrzewająco oraz pomaga zwalczać gorączkę.

Dlatego skusiłam się na połączenie mniszka i lawendy w jednym słoiczku. Miodek z tych roślin wyszedł gesty i aromatyczny.

Takie zdrowe zapasy warto mieć w swojej kuchni, bo nigdy nie wiemy co nam będzie potrzebne, a co swoje to swoje ;)

Powodzenia i smacznego!

Składniki:

600 kwiatów mniszka
ok. ½ pęczka lawendy (suszona)
1 ½ litra wody
1,20 kg cukru
½ szklanki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Duże rozkwitnięte kwiaty mniszka zerwać w słoneczny dzień (najlepiej na terenie czystym od zwierząt i oddalonym od ruchliwych dróg). Główki kwiatów rozłożyć na kartonie i zostawić na około 2-3 godziny, aby wyszły z nich wszystkie „żyjątka”.

Następnie kwiaty mniszka razem z lawendą przełożyć do garnka. Zalać wodą, i gdy się zagotuje gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Na koniec ostudzić i włożyć do lodówki na 24 godziny.

Na drugi dzień sok przecedzić, a kwiaty dokładnie odcisnąć z soku przez gazę. Następnie dodać cukier, sok z cytryny (również przecedzony przez sitko) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 2,5 godziny.

Lekko ostudzony miodek przelać do czystych i suchych słoiczków. Szczelnie zakręcić i pasteryzować przez około 10 minut. Na koniec ostudzić i wynieść ciemnej do piwnicy.

Podane składniki wystarczą na około 6 słoiczków po około 200 ml miodu.

Dodatek lawendy sprawił, że miodek z mniszka zyskał na smaku, aromacie i właściwościach leczniczych. Ten aromatyczny miodek jest idealny jako dodatek do herbatki, do wody, a także do ciast. Jest on pomocny przy bólach gardła, kaszlu, ogólnym przeziębieniu, a ze względu na obecność lawendy - pomocny jest przy migrenach, problemach z zasypianiem, zaburzeniach żołądkowo-trawiennych oraz przy wyczerpaniu nerwowym, o co w dzisiejszym zabieganym świecie nie jest trudno...

Na zdrowie i smacznego!

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Baklava
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.