Imponująca jest lista właściwości pozytywnego oddziaływania kwiatów czarnego bzu na organizm człowieka. Można wymienić tu tylko kilka z nich: zwalczają wirusy, rozrzedzają katar, działają wykrztuśnie, ułatwiają pocenie, uśmierzają ból głowy i wzmacniają odporność organizmu.
Wymienione właściwości prozdrowotne tych kwiatów wykorzystuje się do przygotowania syropu, który skutecznie pomaga zwalczać oznaki przeziębienia.
Czarny bez zazwyczaj kwitnie na przełomie czerwca - lipca. Warto pamiętać, że kwiaty powinno się zbierać zawsze w suchy dzień i najlepiej rano, ewentualnie do południa. Kwiaty najlepiej jest zbierać w dniu, w którym będziemy robić syrop. Powinno się też wybierać te drzewa, które rosną w miejscach jak najbardziej oddalonych od głównych dróg. Czytaj więcej
W proponowanym przepisie na syrop z kwiatów czarnego bzu znajduje się jeszcze cytryna i cukier.
Ten syrop charakteryzuje się specyficznym, ale przyjemnym smakiem i zapachem. Można go stosować do dosładzania herbaty oraz dodawać do napojów chłodzących i wody. Jest też świetnym i zdrowym dodatkiem do koktajli oraz deserów.
Pijmy go więc na zdrowie!
Kwiaty czarnego bzu zerwać w słoneczny dzień z krzewów rosnących z daleka od ruchliwej drogi. Następnie rozłożyć na białej kartce, aby wyszły wszystkie żyjątka. Białe kwiaty obrać z łodyg (można odciąć nożyczkami) i przełożyć do garnka. Cytryny umyć, wyszorować i sparzyć. Następnie pokroić w plasterki i położyć na kwiatkach (końcówki cytryn odrzucić). 1 litr wody zagotować i zalać nią kwiaty z cytryną. Całość przykryć i odstawić na 2 dni.
Następnie wymieszać, przecedzić przez sito i odcisnąć kwiaty. Dodać cukier, razem wymieszać i zagotować. Następnie przelać do czystych i suchych słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 5-10 minut.
Gotowy syrop można dodawać do herbaty, wody i zimnych napojów.
Syrop z kwiatów czarnego bzu jest zalecany w czasie przeziębień.
Na zdrowie.