Przepisy Extra

Dynia z makaronem i kurczakiem - danie na szybko

Składniki:

20 dag cebuli
2 łyżki oleju
20 dag czerwonej papryki
50 dag dyni (waga po obraniu)
3 ząbki czosnku
50 dag filetu z kurczaka
2 łyżki oleju
ostra papryka w proszku
słodka papryka w proszku
kurkuma
imbir
tymianek
sól ziołowa
pieprz
25 dag makaronu (np. muszelki)
zielona cebulka (piórka)

Sposób wykonania:

Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w paski i dodać do cebuli. Dynie obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z papryką i razem smażyć do miękkości na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek.

W rondelku rozgrzać olej. Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki, kurkumy, imbiru, tymianku, soli ziołowej, pieprzu i zrumienić.

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (można dodać kilka kropel oleju) i odcedzić. Na patelnię z dynią przełożyć kurczaka i makaron, całość dokładnie wymieszać i chwilkę razem podsmażyć. Gorące danie rozłożyć na talerzach i posypać pokrojoną zieloną cebulką.

Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.