Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Czerwoną paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w paski i dodać do cebuli. Dynie obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z papryką i razem smażyć do miękkości na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek.
W rondelku rozgrzać olej. Filet z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać szczyptę ostrej i słodkiej papryki, kurkumy, imbiru, tymianku, soli ziołowej, pieprzu i zrumienić.
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (można dodać kilka kropel oleju) i odcedzić. Na patelnię z dynią przełożyć kurczaka i makaron, całość dokładnie wymieszać i chwilkę razem podsmażyć. Gorące danie rozłożyć na talerzach i posypać pokrojoną zieloną cebulką.
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.