Przepisy Extra

Ryż zapiekany z dynią i żółtym serem

Składniki:

Zapiekanka:
30 dag ryżu (3 woreczki)
2 łyżki oleju
10 dag cebuli
50 dag dyni (waga po obraniu)
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
imbir
oregano
sól
pieprz
10 dag żółtego sera
Do dekoracji:
piórka zielonej cebulki
1 łyżka oleju

Sposób wykonania:

Ryż ugotować w osolonej wodze, odcedzić i ostudzić.

Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i zeszklić. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, razem wymieszać i smażyć na małym ogniu do miękkości. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i dodać pod koniec smażenia do dyni. Następnie dodać szczyptę gałki muszkatołowej, imbiru i oregano. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dyni przełożyć żółty ser, ryż i razem wymieszać. Naczynie do zapiekania posmarować olejem, przełożyć ryż z dynią, przykryć naczynie pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 10 minut w temperaturze 170 °C.

Piórka zielonej cebulki opłukać, osuszyć i pokroić. Następnie posypać wierzch zapiekanki i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.