Ryż ugotować w osolonej wodze, odcedzić i ostudzić.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i zeszklić. Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, razem wymieszać i smażyć na małym ogniu do miękkości. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i dodać pod koniec smażenia do dyni. Następnie dodać szczyptę gałki muszkatołowej, imbiru i oregano. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dyni przełożyć żółty ser, ryż i razem wymieszać. Naczynie do zapiekania posmarować olejem, przełożyć ryż z dynią, przykryć naczynie pokrywką i włożyć do piekarnika. Zapiekać przez około 10 minut w temperaturze 170 °C.
Piórka zielonej cebulki opłukać, osuszyć i pokroić. Następnie posypać wierzch zapiekanki i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.