Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez około 10 minut, a następnie odcedzić.
Dynię obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać olej, wymieszać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie dodać pomidory w puszce, wymieszać i smażyć chwilkę bez pokrywki, aby nadmiar soku wyparował. Następnie dodać szczyptę gałki muszkatołowej i wymieszać.
Na patelnię przelać 2 łyżki oleju i rozgrzać. Cebulę obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać mielone mięso podzielone ma małe kawałki i smażyć razem. W połowie smażenia dodać szczyptę przyprawy do gyrosa, kminku, ostrej i słodkiej papryki w proszku. Pod koniec smażenia dodać obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek.
Do dużego garnka przełożyć ziemniaki, dynię, całą zawartość patelni i szczyptę tymianku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość razem wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego 1 łyżką oleju. Naczynie przykryć pokrywką i zapiekać w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 170 °C.
Natkę zielonej pietruszki opłukać, osuszyć i pokroić. Następnie posypać wierzch zapiekanki tuż przed podaniem.
Podane składniki wystarczą na około 8 porcji.
Smacznego.