Lekka, słodka i soczysta surówka do drugiego dania z... owoców :) Jest nietypową surówką jak na surówkę przystało, ale bardzo dobrą. Jest prosta do zrobienia, ale i atrakcyjna. Można ją zrobić w zaledwie kilkanaście minut, ale potem warto na kilka godzin włożyć ją do lodówki, aby składniki ładnie się przegryzły...
Owocowa surówka jest delikatna w smaku, ładnie się prezentuje i kusi sowim widokiem, dlatego jest rozchwytywana przez domowników, i dużych i małych ;)
Jest ona fajnym owocowym i orzeźwiającym elementem obiadu - to smak lata o każdej porze roku, nawet w środku mroźniej zimy ;) Czytaj więcej
Ten przepis to fajna odmiana może trochę nudnych, jarzynowych surówek, a od czasu do czasu taka owocowa odmiana jest nawet mile wskazana.
Jest ona dietetyczna i pełna aromatu, pasuje zarówno do obiadu, jak i na śniadanie, deser, a nawet kolację...
Ta surówka jest pyszna i zdrowa - pełna witamin i pozytywnej energii - czego chcieć więcej? ;)
Zachęcam do jej wykonania i życzę smacznego!
Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać sok z cytryny i razem wymieszać.
Por opłukać, pokroić w kostkę i sparzyć. Następnie ostudzić i odcisnąć z wody. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Do miski przełożyć ananasa, jabłka, por oraz czosnek. Dodać olej, szczyptę pieprzu, oregano i rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki.
Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do przezroczystej salaterki i schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.