Przepisy Extra

Surówka z rzodkiewek

Zdrowa i błyskawiczna do zrobienia surówka obiadowa. Robi się ją z prostych składników, pasuje do wszystkiego, i każdy może się na nią skusić :)

Śmiało można serwować ją do obiadku, ale też do potraw z grilla - jako zdrowa i chrupiąca sałatka z rzodkiewek - pycha! Ojjj będzie miała wzięcie mówię Wam :)

Smacznego.

Składniki:

2 pęczki rzodkiewek
20 dag pomarańczowej papryki
10 dag jabłka (waga po obraniu)
sok z cytryny
3 dag pora
2 dag selera naciowego
½ pęczka szczypiorku
2 łyżki oleju (np. z pestek winogron)
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
oregano
natka zielonej pietruszki
pieprz ziołowy
sól

Sposób wykonania:

Główki rzodkiewek opukać i pokroić w paski. Listki rzodkiewek opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Pomarańczową paprykę rozkroić, oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Jabłko obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić również w paski i skropić sokiem z cytryny. Por i seler naciowy opłukać i pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.

Do miski przełożyć rzodkiewkę i listki rzodkiewki, paprykę, jabłko, por, seler naciowy i szczypiorek. Dodać szczyptę słodkiej i ostrej papryki w proszku, oregano, natki zielonej pietruszki, pieprzu ziołowego oraz soli. Całość razem wymieszać i przełożyć do szklanej miski. Schłodzić przez około 15 minut w lodówce i podać na stół.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.