Surówka z dyni? A czemu nie?
Otóż ta wielka dynia zawiera cenne witaminy i minerały, które wspomagają nasz układ odpornościowy, chronią wzrok, utrzymują włosy, skórę i paznokcie w dobrej kondycji, spowalniają procesy starzenia... można by wyliczać i wyliczać!
A jak wiadomo dynia podana na surowo jest najzdrowsza! A ta surówka jest najprostsza i najszybsza. Zatem do dzieła :)
Sezon na dynię w pełni, warto tym razem przygotować z niej coś innego i coś na zimno. Czytaj więcej
Do wykonania surówki potrzebujemy zaledwie kilka składników: dynię - oczywiście najlepiej ze swojej uprawy, por, czosnek, trochę majonezu i przyprawy... pracy mało, a efekt super!
Wychodzi soczysta, pełna smaku, minerałów i witamin. MNIAM!
Surówka ta nadaje się do wszystkiego, i do mięsa i do ryb. Jest wręcz idealna do jesiennego obiadku.
Smacznego :)
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić na około 15 minut.
Por opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kosteczkę.
Do miski przełożyć odsączoną z soku dynię. Dodać por, czosnek, majonez, kilka kropli soku z cytryny oraz szczyptę imbiru, pieprzu cayenne i rozgniecionej w palcach natki suszonej zielonej pietruszki. Całość dokładnie razem wymieszać i podać na stół.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.