Przepisy Extra

Surówka z dyni i pora

Surówka z dyni? A czemu nie?

Otóż ta wielka dynia zawiera cenne witaminy i minerały, które wspomagają nasz układ odpornościowy, chronią wzrok, utrzymują włosy, skórę i paznokcie w dobrej kondycji, spowalniają procesy starzenia... można by wyliczać i wyliczać!

A jak wiadomo dynia podana na surowo jest najzdrowsza! A ta surówka jest najprostsza i najszybsza. Zatem do dzieła :)

Sezon na dynię w pełni, warto tym razem przygotować z niej coś innego i coś na zimno. Czytaj więcej

Do wykonania surówki potrzebujemy zaledwie kilka składników: dynię - oczywiście najlepiej ze swojej uprawy, por, czosnek, trochę majonezu i przyprawy... pracy mało, a efekt super!

Wychodzi soczysta, pełna smaku, minerałów i witamin. MNIAM!

Surówka ta nadaje się do wszystkiego, i do mięsa i do ryb. Jest wręcz idealna do jesiennego obiadku.

Smacznego :)

Składniki:

60 dag dyni (waga po obraniu)
sól
5 dag pora
1 ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
sok z cytryny
imbir
pieprz cayenne
natka zielonej pietruszki (suszona)

Sposób wykonania:

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić na około 15 minut.

Por opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w małą kosteczkę.

Do miski przełożyć odsączoną z soku dynię. Dodać por, czosnek, majonez, kilka kropli soku z cytryny oraz szczyptę imbiru, pieprzu cayenne i rozgniecionej w palcach natki suszonej zielonej pietruszki. Całość dokładnie razem wymieszać i podać na stół.

Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.2977777776 stars based on 45 reviews Surówki
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Proszę bardzo i cieszę się, że suróweczka smakowała :)
Dorota [2017-11-14 20:39:25]
Surówka z dyni i pora przepyszna. Dziekuję za inspirację.
Joanna [2017-11-02 13:56:38]
Dziękuję :)
Dorota [2017-03-09 22:15:37]
samo zdrowie....wiecej takichprzepisow,
krysia [2017-03-09 10:58:30]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.