Przepisy Extra

Surówka z sałaty i ananasa

Zielona, chrupiąca, lekko słodka - idealna na zdrową przekąskę :)

To błyskawiczny przepis na smaczną surówkę do wiosennego lub letniego obiadu. Fajnie smakuje i komponuje się z różnymi dodatkami, pasuje wręcz od wszystkiego.

Śmiało można ją także serwować na śniadanie, kolację lub jako sałatkę do potraw z grilla.

Smacznego :)

Surówka z sałaty i ananasa

Składniki:

½ sałaty lodowej
½ puszki ananasa
6 dag selera naciowego (1 łodyga)
1 dag pora
3 łyżki słonecznika (łuskanego)
2 łyżki soku z ananasa (z puszki)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju (np. z pestek winogron)
czosnek niedźwiedzi
cynamon
majeranek
sól (himalajska)
pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

Sałatę lodową opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Seler naciowy i por opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Słonecznik zrumienić na suchej patelni i ostudzić.

Do miski przełożyć sałatę lodową, ananasa, seler naciowy, por i słonecznik. Dodać sok z ananasa, sok z cytryny, olej oraz szczyptę czosnku niedźwiedziego, cynamonu i rozgniecionego w palcach majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 15 minut.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.