Zielona, chrupiąca, lekko słodka - idealna na zdrową przekąskę :)
To błyskawiczny przepis na smaczną surówkę do wiosennego lub letniego obiadu. Fajnie smakuje i komponuje się z różnymi dodatkami, pasuje wręcz od wszystkiego.
Śmiało można ją także serwować na śniadanie, kolację lub jako sałatkę do potraw z grilla.
Smacznego :)
Sałatę lodową opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Seler naciowy i por opłukać, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Słonecznik zrumienić na suchej patelni i ostudzić.
Do miski przełożyć sałatę lodową, ananasa, seler naciowy, por i słonecznik. Dodać sok z ananasa, sok z cytryny, olej oraz szczyptę czosnku niedźwiedziego, cynamonu i rozgniecionego w palcach majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Całość razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.