Prosty i szybki przepis na zdrową i tanią surówkę z czerwonej kapusty. Surówka ma fajny filoletowo-błyszczący kolor, dobry smak i jest soczysta.
Pasuje do wszystkiego, do każdego drugiego dania. Mnie najlepiej smakowała serwowana razem z ziemniaczkami i smażoną rybką - mniam!
Zachęcam do wykonania tej surówki i życzę smacznego :)
Czerwoną kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Przełożyć do miski dodać szczyptę soli, razem wymieszać i odstawić na około 20 minut.
Por opłukać, osuszyć, pokroić w półplasterki, sparzyć i ostudzić. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok.
Do czerwonej kapusty przełożyć por. Dodać sok z pomarańczy, sok z cytryny, olej, szczyptę białego pieprzu, estragonu i rozgniecionego w placach majeranku. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do miski i włożyć na około 30 minut do lodówki.
Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.
Smacznego.