Przepisy Extra

Surówka z czerwonej kapusty z cytrusową nutką

Prosty i szybki przepis na zdrową i tanią surówkę z czerwonej kapusty. Surówka ma fajny filoletowo-błyszczący kolor, dobry smak i jest soczysta.

Pasuje do wszystkiego, do każdego drugiego dania. Mnie najlepiej smakowała serwowana razem z ziemniaczkami i smażoną rybką - mniam!

Zachęcam do wykonania tej surówki i życzę smacznego :)

Składniki:

25 dag czerwonej kapusty
sól
4 dag pora
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju (np. z pestek winogron)
pieprz biały
estragon
majeranek

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Przełożyć do miski dodać szczyptę soli, razem wymieszać i odstawić na około 20 minut.

Por opłukać, osuszyć, pokroić w półplasterki, sparzyć i ostudzić. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok.

Do czerwonej kapusty przełożyć por. Dodać sok z pomarańczy, sok z cytryny, olej, szczyptę białego pieprzu, estragonu i rozgniecionego w placach majeranku. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do miski i włożyć na około 30 minut do lodówki.

Podane składniki wystarczą na około 3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.