Orzechy włoskie obrać z łupinek i zmielić w maszynce do mielenia orzechów lub zetrzeć na tarce o małych oczkach (ewentualnie kupić gotowe już zmielone). Do miski wsypać zmielone orzechy włoskie, mąkę pszenną i cukier. Całość razem wymieszać i podzielić na trzy części.
Czarne porzeczki obrać, opłukać i osuszyć.
Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozsypać w niej 1/3 część suchych składników, na nich rozłożyć połowę czarnej porzeczki, a na niej rozłożyć pokrojone na małe kawałki 1/3 część masła. Znowu całość posypać 1/3 częścią suchych składników, rozłożyć pozostałą czarną porzeczkę, a na niej rozłożyć 1/3 część pokrojonego na kawałki masła. Na koniec całość posypać pozostałymi suchymi składnikami, a na górze rozłożyć pozostałe pokrojone na kawałki masło.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 175 °C.
Ostudzone ciasto przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.
Smacznego.