Przepisy Extra

Sypane orzechowe ciasto z czarną porzeczką

Sypane orzechowe ciasto z czarną porzeczką

Składniki:

20 dag orzechów włoskich (2 szklanki obranych już z łupinek)
1 ½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
15 dag masła
60 dag czarnej porzeczki
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Orzechy włoskie obrać z łupinek i zmielić w maszynce do mielenia orzechów lub zetrzeć na tarce o małych oczkach (ewentualnie kupić gotowe już zmielone). Do miski wsypać zmielone orzechy włoskie, mąkę pszenną i cukier. Całość razem wymieszać i podzielić na trzy części.

Czarne porzeczki obrać, opłukać i osuszyć.

Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozsypać w niej 1/3 część suchych składników, na nich rozłożyć połowę czarnej porzeczki, a na niej rozłożyć pokrojone na małe kawałki 1/3 część masła. Znowu całość posypać 1/3 częścią suchych składników, rozłożyć pozostałą czarną porzeczkę, a na niej rozłożyć 1/3 część pokrojonego na kawałki masła. Na koniec całość posypać pozostałymi suchymi składnikami, a na górze rozłożyć pozostałe pokrojone na kawałki masło.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 55 minut w temperaturze 175 °C.

Ostudzone ciasto przed podaniem na stół posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.