Sezon na rabarbar w pełni - zabieramy się więc za wypieki!! :)
Polecam łatwe i proste ciasto owocowe z budyniem, bez wyrabiania i... bez jaj ;)
Wystarczy wymieszać tylko suche składniki i przekładać je wcześniej przygotowanymi masami: rabarbarową i budyniową, no i masełkiem te warstwy przekładamy jeszcze, aby nam się połączyły.
Udanego wypieku i smacznego :)
Do miski wsypać mąkę pszenną pełnoziarnistą, dwa rodzaje płatków owsianych, otręby owsiane, cukier trzcinowy i kardamon. Całość razem wymieszać i podzielić na trzy części.
Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać 3 łyżki wody, wsypać cukier trzcinowy, wymieszać i dusić na małym ogniu, aż rabarbar się rozgotuje. Do miseczki wlać 3 łyżki wody i rozmieszać w niej kisiel poziomkowy, wlać do masy rabarbarowej i mieszając zagotować owocową masę.
¾ mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, a w pozostałym mleku rozmieszać budynie waniliowe. Wlać do gotującego się słodkiego mleka, wymieszać i zagotować.
Tortownice o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno rozsypać 1/3 część ciasta, na nim rozłożyć pokrojone w cienkie plasterki 5 dag masła, rozłożyć ciepłą masę rabarbarową, rozsypać kolejne 1/3 część ciasta, rozłożyć pokrojone w plasterki 5 dag masła, wyłożyć ciepłą masę budyniową, a na niej rozsypać pozostałe 1/3 część ciasta i rozłożyć pozostałe pokrojone w cienkie plasterki masło.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i przez przez około 70 minut w temperaturze 180 °C.
Przed podaniem na stół ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.