Orzechy włoskie obrać z łupinek i zmielić w maszynce do mielenia orzechów włoskich. Następnie wsypać do miski, dodać mąkę pszenną, bułkę tartą, sezam, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i podzielić na 3 części (najlepiej na 3 szklanki).
Banany obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, razem wymieszać i podzielić na 2 części. Czekoladę również zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podzielić na 2 części.
Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód tortownicy rozsypać jedną część sypanego ciasta, wyłożyć połowę masy bananowej, posypać połową startej czekolady, rozsypać drugą część sypanego ciasta, wyłożyć pozostałą część masy bananowej, posypać pozostałą starą czekoladą. Na wierzch ciasta rozsypać trzecią część sypanego ciasta, rozłożyć masło pokrojone w plasterki i całość posypać sezamem.
Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 °C.
Smacznego.