Karczek opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do miseczki i dodać olej z winogron, szczyptę słodkiej i ostrej papryki, majeranku, rozmarynu, mielonego imbiru, granulowanego czosnku oraz mielonej kozieradki. Wszystko razem wymieszać i włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Pieczarki opłukać i osuszyć (jeśli będą duże to przekroić na pół). Cebulę obrać i każdą pokroić na 8 części (wyjdą takie trójkąty). Żółtą i czerwoną paprykę oczyścić, opłukać i pokroić w dużą kostkę.
Patryczki do szaszłyków posmarować olejem i nabijać na przemian następujące produkty: czerwoną paprykę, karczek, cebulę, żółtą paprykę, pieczarkę itd. Gotowe szaszłyki rozłożyć na aluminiowych tackach, położyć na rozgrzanym ruszcie i grillować.
Z podanych składników wyjdzie około 16 szaszłyków.
Smacznego.