Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek również obrać z łusek, opukać i pokroić w kosteczkę. Razem przełożyć do garnka i zeszklić na maśle.
Całość zalać rosołem (który zostanie nam np. z niedzielnego obiadku) i zagotować. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać, pokroić w plasterki i wrzucić do gotującego się rosołu. Makron spaghetti połamać na około 2-3 cm kawałki i wrzucić do rosołu. Całość razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
Następnie zdjąć z ognia, dodać słodką śmietankę i wymieszać. Na koniec dodać szczyptę rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki, lubczyku oraz tymianku. Całość ponownie razem wymieszać i rozlać na talerze.
Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.
Smacznego.