To bardzo łatwa, prosta i błyskawiczna zupa do przygotowania :) Wystarczy 15 minut gotowania i nasza wyjątkowa zupka krem jest już gotowa!
Pyszne ziemniaczki, bulion lub rosołek, który często zostaje nam z niedzieli, smakowite pieczarki oraz bardzo zdrowa cebula i czosnek... całość miksujemy, przyprawiamy i podajemy - mniam :)
Jeśli nie mamy pomysłu na obiad, nie mamy czasu albo za bardzo nie chce nam się zabierać za gotowanie... taki błyskawiczny przepis na zupkę przychodzi nam z pomocą! Ostatnio w tych naszych "zabieganych czasach" takich przepisów się szuka i takie przepisy są w cenie :) Czytaj więcej
Zupę krem z pieczarek i ziemniaków można przygotować w każdym sezonie, zawsze super zaspokoi głód każdego domownika - nawet tych wybrednych ;) Zimą - gorąca zupka świetnie rozgrzewa i syci, ale latem lekko ostudzona rewelacyjnie smakuje serwowana w ogrodzie na świeżym powietrzu - normalnie pycha!
Jest ona gęsta, i wiadomo - jeśli z pieczarek to też ciemna, ale fajnie rozjaśnia ją i niewątpliwie czyni delikatniejszą - dodatek słodkiej śmietanki.
Kto lubi zupy krem, to w tej na pewno się zakocha i często będzie gościła w jego menu.
Zachęcam do jej wykonania i życzę smacznego!
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać bulion, dodać listek laurowy i zagotować. Następnie przełożyć do garnka ziemniaki i pogotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki. Przełożyć na patelnię, posypać szczyptą soli i pieprzu. Razem wymieszać i smażyć, następnie przełożyć do garnka z ziemniakami, wymieszać i pogotować jeszcze razem przez około 5 minut.
Garnek zdjąć z ognia i wyciągnąć listek laurowy. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Posypać solą, rozgnieść widelcem i przełożyć do zupy. Całość razem zmiksować blenderem na gładką masę (kilka plasterków pieczarek można wyciągnąć, aby nimi potem udekorować zupę).
Na koniec dodać śmietankę, kilka kropli soku z cytryny, szczyptę majeranku i tymianku. Całość razem wymieszać.
Gorącą zupę krem rozlać do miseczek. Podawać z groszkiem ptysiowym, można też z pieczarkami i całość delikatnie oprószyć posiekaną natką zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 4-5 porcji.
Smacznego.