Głowę karpia oraz płetwy opłukać, osuszyć i przełożyć do garnka. Wlać wodę, dodać listek laurowy, ziarenka czarnego pieprzu, ziela angielskiego i jałowca, opłukany suszony grzybek oraz szczyptę soli. Razem zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Następnie odcedzić i bulion rybny przelać do nowego garnka.
Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Por opłukać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Razem wymieszać i chwilkę smażyć.
Ziemniaki i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do cebuli z porem, razem wymieszać i chwilkę podsmażyć. Czosnek obrać z łusek, opłukać, pokroić w kostkę i przełożyć do ziemniaków. Zalać bulionem rybnym i zagotować. Dalej gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
Zdjęć z ognia i razem zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kilka kropli soku z cytryny, słodką śmietankę i razem wymieszać.
Gorącą zupę rybną wlać do bulionówek, dodać groszek ptysiowy (można ułożyć z niego kształt ryby) i całość oprószyć szczyptą rozgniecionej w palcach natki zielonej pietruszki.
Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.
Smacznego.