Taka mała, czerwona kulka, a ma tak wiele wartościowych składników odżywczych i zdrowotnych... :)
Rzodkiewka! Bo, to o niej mowa zawiera między innymi potas oraz siarkę, które to mają znaczący wpływ na organizm człowieka. Potas reguluje procesy gospodarki wodnej organizmu, wpływa na wielkość ciśnienia krwi oraz na pracę nerek. Z kolei siarka, wpływa korzystnie na stan skóry, paznokci i włosów - to coś co interesuje panie :)
Spożywanie pokarmów, w skład których wchodzi rzodkiewka to sposób na uzupełnienie niedoboru tych minerałów.
Przedstawiona tutaj surówka jest pyszna, szybka i smaczna - czego chcieć więcej?? ;) Jest ona idealna jako dodatek do drugiego dania, ale też może być podawana jako sałatka do potraw z grilla - mniam :) Polecamy ją także jako przystawkę do mięsa lub ryb. Czytaj więcej
Surówka wykonana wg tego przepisu składa się praktycznie tylko z potartej rzodkiewki, czyli jest ona bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Do smaku ta suróweczka została przyprawiona ziołami oraz śmietaną... mmm pycha!
To surówka idealna na każdą porę roku, latem oczywiście jest najsmaczniejsza! W sezonie letnim warto dodać do niej świeże zioła - pycha - co za aromat, co za smak!?
Smacznego.
Rzodkiewki oczyścić, opłukać i osuszyć. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do miski. Następnie dodać śmietanę, zioła prowansalskie, suszony koperek, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotową surówkę podać na stół.
Smacznego.