Sezon truskawkowy trwa stosunkowo krótko, dodatkowo truskawki w stanie nieprzerobionym i świeżym niestety bardzo szybko się psują...
Jednym z najlepszych sposobów na przedłużenie sezonu i przygotowanie ciasta z truskawkami np. w zimie jest użycie mrożonych truskawek. A w sezonie oczywiście korzystamy ze świeżych, soczystych i pełnych słońca owoców - mniam!
Przepis na ciasto z mrożonymi owocami jest łatwy i szybko można go wykonać nawet nie mając wielkiego doświadczenia w pieczeniu ciast - czyli to coś dla początkujących ;) Czytaj więcej
Spód na bazie jogurtu robi się bardzo szybko i raczej nie ma z nim problemu - zawsze fajnie wyrasta :) Potem rozkładamy mrożone truskawki, a na nie przepyszną kruszonkę i całość do... piekarnika! A po upieczeniu i ostudzeniu ciasto posypujemy słodkim pudrem - mmm... ale słodkie cudo!
Zatem zachęcamy do jego wykonania i przypomnienia sobie pysznego smaku truskawek, nawet w środku zimy...
Smacznego :)
Do miski przełożyć masło, mąkę pszenną i cukier. Wszystko razem wymieszać, zagnieść kruszonkę i schłodzić w lodówce.
Do dużej miski wsypać mąkę pszenną, połowę cukru, sodę oczyszczoną i szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko razem wymieszać. Żółtka zmiksować razem z jogurtem greckim, mlekiem i kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego. Masło roztopić i ostudzić. Do miski z mąką wlać zmiksowane żółtka, ostudzone masło i razem wymieszać ręką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać pozostały cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie ubite białka przełożyć do ciasta i razem wymieszać. Wyłożyć na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Surowe ciasto oprószyć mąką ziemniaczaną i rozłożyć zamrożone truskawki (jeśli będą duże należy je przekroić). Na truskawkach rozłożyć kruszonkę. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu gorące ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego.